autopesulat suomessa

siisti ja puhdas auto on paras

Listaamme suosituimmat, luotettavimmat ja hinta-laatusuhteilta parhaat autopesulat helpottamaan arkeasi. Toivomme, että löydät kauttamme lähelläsi olevat pesupaikat

Kuran, siitepölyn tai linnun kakan peittämä auto on hyvin tavallinen näky liikenteessä. Varsinkin keväällä ja syksyllä teillä tulee vastaan autoja, joiden alkuperäinen väri alkaa olla tunnistamattomissa. Suomalaiset pesevätkin autojaan aivan liian harvoin. Keskimääräinen autoilija pesee autonsa vain neljä kertaa vuodessa, vaikka säännöllisessä käytössä oleva auto kannattaa pestä kaksi kertaa kuussa, ja oikein kuraisilla keleillä kerran viikossa. 

Auton voi pestä itse – mutta se vie aikaa ja vaatii panostamista jätevesien ja pesukemikaalien asianmukaiseen käsittelyyn – tai pesettää huoltamolla. Autohuoltamolla tehtävää auton käsinpesua ja vahausta edullisempaa ja nopeampaa on ajaa autopesulaan. Useimmat autopesulat toimivat vuorokauden ympäri, tai ainakin aamuvarhaisesta iltamyöhään asti. Auton saa siis pestyä itselleen sopivana ajankohtana, eikä aikaakaan pesukadun läpäisemiseen kulu kuin muutama minuutti. Parasta on, että autosta ei tarvitse nousta – sinä aikana, kun automaatti pesee peltihevostasi, voit vaikka lukea kirjaa, syödä eväitä tai katsella kissavideoita Youtubesta.

LÄHELLÄSI OLEVAT AUTOPESULAT

- valitse haluamasi kaupunki

Miksi autoa ei saisi pestä omalla pihalla?

Auton pesusta aiheutuu aina kemikaalikuormaa ja jätevesiongelma. Siksi autoja ei ympäristönsuojelumääräyksien nojalla saa pestä julkisilla paikoilla tai esimerkiksi katu- ja tieosuuksilla. Auton saa pestä omalla pihalla vain satunnaisesti (eli korkeintaan kaksi kertaa kuussa), eikä silloinkaan saa käyttää liuottimia. 

Huoltoasemien, autopesuloiden ja muiden auton pesuun tarkoitettujen paikkojen toimintaa sanelevat tarkoin valvotut jätevesisäädökset. Tällaisissa paikoissa on aina hiekan- ja öljynerotuskaivot, mitkä erottavat auton pesuun käytetystä vedestä pesuaineet, öljyn ja hiekan. Viemäriverkkoon johdetaan vain puhdistettu vesi. Öljynerottimeen kertyvä jäte toimitetaan asianmukaisesti ongelmajätelaitokseen. Jätevedet sisältävät monenlaisia ympäristölle haitallisia aineita. Esimerkiksi pinttyneen lian poistamiseen käytetään liuottimia sisältäviä pesukemikaaleja, kuten mineraaliöljypohjaisia hiilivetyliuottimia. Liuottimet on lähetettävä käsiteltäväksi ongelmajätelaitokselle, ja niiden tarpeetonta käyttöä on syytä välttää. Huoltoasemilla ja itsepalvelupesuloissa onkin yleensä valittavana monenlaisia ohjelmia auton likaisuuden mukaan. Jos auto ei ole kovin likainen, säästät luontoa (ja rahaa) valitsemalla kevytpesun teho-ohjelmien sijasta. Toinen ekovinkki on pesettää auto silloin, kun on muutakin asiaa huoltoasemalle – näin et joudu ajamaan ylimääräisiä kilometrejä.

Artikkelit

Autonpesula
Autopesulat

Miksi autonpesu on tärkeää?

Miksi autonpesu on tärkeää? Taasko naapuri kuuraa autoaan? Ihmetteletkö autopesulan edessä luikertelevaa autojonoa, missä kuskit odottavat kärsivällisinä vuoroaan? Miksi autonpesua

Lue lisää »

Auton maalipinnan voi pilata monella tavalla

Auton maalipinnan voi pilata monella eri tavalla. Yksi tapa on jättää auto pesemättä ja päästää se ruostumaan, toinen on pestä auto väärillä menetelmillä. Auton voi pestä myös itse, jos käytössä on asianmukainen pesupaikka, missä vedet johdetaan hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta jätevesiviemäriin. Auton pesijän kannattaa kuitenkin tietää mitä tekee, sillä itse tehty harjapesu voi naarmuttaa auton maalipintaa. Tyypillisin virhe on käyttää likaisia ja hiekkaisia pesuvälineitä, tai unohtaa esipesu ja alkaa heti jynssätä likaista kohtaa sienellä.

Esipesu esipesuaineella tehtynä on tärkein vaihe auton pesua, sillä se poistaa irtolian ja hiekan auton pinnasta. Varsinaisessa pesuvaiheessa tarvitaan autoshampoota ja mieluiten mikrokuituista tai lampaankarvaista pesukinnasta. Muista ottaa esiin kaksi ämpäriä, jotta voit huuhdella pesukintaan toisessa ämpärissä ennen shampoota sisältävään ämpäriin laittamista – näin et hiero likaa takaisin auton pintaan. Huuhtelun jälkeen auto kannattaa kuivata mikrokuituliinalla, jotta pintaan ei jää pisarajälkiä, eikä auringonvalo aiheuta lakkavaurioita (pisara voi toimia linssinä auringonvalolle).

Muista pestä auto myös talvella

Autot kannattaa pestä myös talvella. Maantiesuola on haitallinen auton maalipinnalle, joten autonpesua ei kannata lykätä kevääseen. Omassa pihassa autonpesu ei talvella onnistu, eikä kellään varmasti ole haluakaan pestä autoa käsin pakkasella. Mikä sen mukavampaa kuin ajaa automaattipesulaan, mikä samalla kuivaa ja vahaa auton? Muista lopuksi kuivata tiivisteet ja suihkauttaa niihin silikonia, niin ne eivät jäädy.

Etsi vakuudetonta autolainaa helposti netistä