Kuinka tehdä auton sisäpesu hyvin itse

Auton sisäpesu

Auton sisäpesun teettäminen autohuoltamolla maksaa noin 70–100 euroa. Mitä isompi ja likaisempi auto, sitä enemmän sen sisäpesun teettäminen maksaa. Esimerkiksi kattoverhoilun puhdistaminen ja koirankarvojen poisto lisäävät auton sisäpesun hintaa. Kannattaa miettiä, tekisikö auton sisäpesun sittenkin itse, ja säästäisi rahaa vaikkapa uusiin talvirenkaisiin.

Lue tästä parhaat vinkit auton sisäpesun tekemiseen itse! Toisinaan on kuitenkin hyvä vierailla autohuoltamolla, missä on parhaat välineet auton sisätilojen puhdistamiseen – muun muassa otsonaattori, millä lähtevät kaikki pahat hajut autosta: muun muassa eläinten, kalman, homeen ja tupakan hajut. Autonhuoltamoiden tehoaineilla ja -laitteilla auto saadaan puhdistettua niin öljytahroista kuin penkkeihin liimautuneista purukumeistakin. Paineilman avulla kaikki pienet ja ahtaat välit sekä muut hankalasti puhdistettavat paikat saadaan putipuhtaiksi, ja verhoilu pestään erityisellä painehuuhtelulaitteella tai ammattilaiskäyttöön tarkoitetulla märkäimurilla. Jos autossa on nahkapenkit, puhdistetaan ne asianmukaisesti ja lopuksi vielä käsitellään nahanhoitoaineella. Jos auton sisäpesu viimeistellään kattoverhoilun puhdistuksella, on lopputulos kuin upouusi auto!

Säännöllinen autonpesu on tärkeää, eikä auton sisäpesuakaan kannata unohtaa. Puhtaalla autolla on mukavampi ajatella, eikä likakaan pääse pinttymään, kun auton sisätilat puhdistetaan ainakin muutaman kuukauden välein. Lisäksi pikkukivet voisivat jäädä jumiin erilaisiin rakoihin ja alkaa kuluttaa auton mattoja. Sisälle kantautuva kosteus voi saada auton tuoksumaan tunkkaiselta, jos mattoja ei kuivateta. Auto pitäisi pestä ulkopuolelta parin viikon välein, jos se on säännöllisessä käytössä. Lika kuluttaa maalipintaa ja altistaa auton ruostumiselle. 

Näin pidät auton siistinä

Kuten aina, ongelmien ehkäisy on tehokkaampaa ja edullisempaa kuin niiden korjaaminen. Auton sisätiloja voi estää likaantumasta hankkimalla takapenkinsuojan ja varaamalla autoon roskapussin. Pyykinpesukoneessa puhdistuva takapenkinsuoja estää kuraisia lapsia tai koiria likaamasta takapenkkejä, ja roskapussiin on helppo kerätä kaikki automatkoilla syntyvät roskat, kuten energiajuomatölkit, purukumit ja karkkipaperit. Purukumi voisi tarttua ikävästi kiinni verhoiluun, jos sopivaa paikkaa roskille ei olisi järjestetty, ja juomatölkistä valuva neste voisi aiheuttaa läikkiä.

Auton kangasverhoilu kannattaa suojata tekstiilinsuojaspraylla, mikä estää energiajuomia ja muita roiskeita tahraamasta istuimia. Jos verhoilukankaita ei ole käsitelty, saa tuoreet tahrat pois tahranpoistoaineella, ja vanhoihin jälkiin kannattaa kokeilla suihkutettavaa kuivapesuainetta, mikä imuroidaan tai pyyhitään pois. 

Jos koira kulkee auton takaluukussa, kannattaa tilan pohja suojata kaukalolla tai kaukalomatolla, jotta haju, lika ja kosteus eivät imeytyisi verhoiluun. Koiran on mukavampi matkustaa, jos kaukalon päällä on pehmeämpi matto. Takatilan sivupaneelit voi suojata kankailla ja kaksipuolisella tarranauhalla. 

Auton sisäpesu ja imurointi itse

Kun auto on aika pestä sisältä, kaiva esille imuri, sanomalehtiä, mikrokuituliina, kumiharja ja kumin- sekä muovinhoitoaine. Auton sisäpesu alkaa nostamalla matot ulos ja ravistelemalla ne kaikesta hiekasta. Tarvittaessa matot pitää pestä ja kuivattaa. Auton voi imuroida tavallisella imurilla, kunhan ei imuroi sillä vettä tai lumisohjoa, ja varoo naarmuttamasta autoa laitteella. Auton imuroiminen olisi helpompaa asianmukaisella laitteella, missä on tarpeeksi pitkä letku, eikä laite ole vaarassa iskeytyä auton helmoihin. Kumiharjalla saat koirankarvat irti verhoilusta helposti. Jos kumiharjaa ei ole, voit kokeilla vanhaa juuresharjaa, mikä on melkein yhtä tehokas.

Mitä sanomalehdellä tehdään? Sillä pestään ikkunalasit sisäpuolelta! Ikkunan sisäpuolelle kertyvä lika on vaarallista, sillä se muodostaa lasin harmaan kalvon, mikä haittaa näkyvyyttä varsinkin vesisateella ja auringonpaisteella. Likainen lasi on turvallisuusriski, minkä lisäksi se rasittaa kuskin silmiä, joten lasi pitäisi puhdistaa usein. Pakkasella et tarvitse edes vettä, sillä palloksi rutattu sanomalehti puhdistaa lasin kätevästi. Lämpimämpään aikaan voi käyttää apuna lasinpuhdistusainetta. Uudempien autojen näyttöjä ei kannata naarmuttaa, joten ne on paras puhdistaa mikrokuituliinalla, jolle on suihkauttanut hieman näytön puhdistussprayta. Mikrokuitukiina sopii myös mittaristojen ja tuulettimen ritilöiden pyyhkimiseen. 

Huolellinen auton sisäpuhdistus viimeistellään pyyhkimällä ovivälit ja tiivisteet. Muista suihkauttaa oven tiivisteisiin kuminhoitoainetta tai silikonisuihketta talvella, jotta ovi ei jäätyisi kiinni.

Kun penkit on aika pestä etkä tahdo teettää sitä autohuoltamolla, hanki nahkapenkeille sopivaa puhdistusainetta ja hiero sitä nahkaan säämiskällä. Viimeistele nahanhoitoaineella. Niin nahka- kuin kangaspenkitkin voi pestä käyttäen laimennettua pyykinpesuainetta, mitä suihkutat ja hierot penkkeihin, ja pyyhit pois veden ja puhtaan liinan avulla.

Etsi vakuudetonta autolainaa helposti netistä