Näin valitset oikeantyyppinen vinssin
Vinssi tarkoittaa esimerkiksi lava-autoon, venetraileriin tai mönkijään kiinnitettävää nosto- tai vetolaitetta. Yksinkertaisimmillaan vinssi tai vintturi toimii siten, että vetävä ketju tai vaijeri kiertyy pyörivän telan ympäri. Monimutkaisimmillaan vinssilaitteistossa voi olla useiden pyörien ketjuttamisesta syntynyt vaihteisto.
Vinssit voi jakaa käytännössä kahteen eri luokkaan, eli mekaanisiin ja apuvoimia toimiakseen vaativiin vinsseihin. Mekaaninen vinssi voi olla esimerkiksi käsi- tai akselivetoinen. Ei-mekaaninen vinssi voi olla vaikkapa hydrauli- tai sähkövinssi.
Oikeantyyppisen vinssin valinta lähtee näistä kysymyksistä
Oikeantyyppisen vinssin valinta lähtee siitä, että mietit missä, miksi ja milloin tulet vinssiä tarvitsemaan. Mönkijää käyttäessäsi tuskin joudut vetämään neljän tonnin kuormaa, joten mönkijään sopii paremmin noin kymmenen kilon painoinen sähkövinssi, mikä jaksaa siirtää noin tuhannen kilon kuormaa. Jos tarkoitus on nostaa vene trailerille, osta sellainen sähkövinssi, minkä vetokapasiteetti on suhteutettu veneen painoon. Mekaanisella tukkivinssillä vedät kolmen tonninkin kuormia. Osta hydraulivinssi raskaidenkin kuormien vetoon – näin siirrät jopa viiden tuhannen kilon painoista kuormaa kerralla. Vinssien hinnat ja painot luonnollisestikin nousevat vetokapasiteetin mukana.
Mieti myös sitä, mistä saat virran, jos tarkoitus on hankkia nimenomaan sähkövinssi. Vinssien jännitteet ovat 12, 24 ja 230 V. 12 V jännitteen saa esimerkiksi auton akusta. Auton akun mukanaan tuoma lisäpaino on hyvä ottaa huomioon vinssiä asennettaessa. 24 V jännitteellä toimiva vinssi sopii kaikkiin sellaisiin ajoneuvoihin, joissa on 24 V sähköjärjestelmä, ja 230 v vintturi ottaa virtansa verkkovirrasta. Lähistöllä tarvitsisi siis olla pistorasia.
Kun olet tehnyt päätökset vinssin voimanlähteen ja vetokapasiteetin suhteen, jää päätettäväksesi vielä monta yksityiskohtaa. On olemassa erityisen nopeita vinssejä, langallisilla ja langattomilla kaukosäätimillä varustettuja vinssejä ja esimerkiksi automaattisella kuormanpitojarrulla varustettuja vinttureita. Langallisen kauko-ohjaimen johto saattaa olla jopa 3 metriä, joten vintturin käyttäjä voi liikkua trailerin, mönkijän tai esimerkiksi lava-auton ympärillä melko vapaasti. Langaton kaukosäädin tarjoaa kuitenkin aivan ainutlaatuisen vapauden. Kaukosäädintä voi roikuttaa vyössä tai kaulassa, jolloin kädet saa vapautettua tarvittaessa nopeastikin muihin tehtäviin.
Kosteussulku ja hiljainen toimintaääni ovat plussaa. Monien veneilijöiden mielestä dyneemaköydellä varustettu sähkövinssi on parempi kuin vinssi, missä on vaijeri. Joka tapauksessa, kannattaa aina valita CE-hyväksytty vinssi.
Mekaaninen vinssi esimerkiksi tukkimetsälle
Mekaanista vinssiä tarvitaan esimerkiksi metsätöissä. Tukkien nosto lavalle onnistuu mekaanisen vinssin avulla huomattavasti helpommin kuin hartiavoimin. Mekaanisen tukkivinssin voimanotto tapahtuu nivelakselilla, ja laite saattaa jaksaa vetää jopa kolmen tonnin kuormaa kerralla. Jos vetokaapelilla on pituutta 50 metriä, saadaan tukit lavalle hieman hankalammistakin paikoista, jonne ei pääse ajamalla. Mekaaninen vinssi käynnistetään vivusta, ja kun tukki on vinssillä, pitää jarru kaapelin tiukalla.
Mitään kovin kevyitä tällaiset mekaaniset vinssit eivät ole. Kolmen tonnin vetokapasiteetilla varustettu mekaaninen vinssi painaa noin 250–300 kiloa, ja hintaa sillä voi olla esimerkiksi 2700 euron edestä.
Sähkövinssillä voi siirtää 5500 kiloa, hydraulivinssillä jopa 8000
Mitä kalliimpi ja jämäkämpi sähkövinssi, sitä isompaa kuormaa sillä voi siirtää. Sähkövinssit kuitenkin vaativat virtaa toimiakseen – joko akkuvirtaa tai verkkovirtaa. Sähkövinsseistä ei siis ole joka paikkaan.
Pienimmät, alle 10 kilon painoiset sähkövinssit jaksavat siirtää kerralla noin tuhannen kilon kuormaa. Tällainen pieni sähkövinssi ottaa virtansa 12 V akusta, ja sen voi saada edullisimmillaan noin sadalla eurolla. Parinsadan euron hintaisella sähkövinssillä voi siirtää noin 1600 kiloa. Tästä kaksi kertaa kalliimmat sähkövinssit kykenevät vetämään jo 4500 kiloa, ja niiden oma paino voi olla 40 kg.
24 V jännitteellä toimivat sähkövinssit kuluttavat virtaa noin puolet vähemmän kuin 12 V jännitteellä toimivat vintturit. Tällaisen sähkövinssin hinta on kuitenkin paljon kalliimpi, sillä niiden hinnat liikkuvat 700–4000 euron välillä. Isoimmilla, noin 60-kiloisilla 24 V sähkövinssillä voi siirtää lähes 5500 kilon kuormia.
230 V sähkövinssit ovat useimmiten tarkoitettu vain 200–500 kilon kuormien siirtämiseen. Ne kelaavat 4 metriä minuutissa, ja maksavat 300–400 euroa.
Hydraulivinssistä kannattaa varautua maksamaan ainakin 1300 euroa. Tällä hinnalla saa radio-ohjattavan, yli 50-kiloisen vinssin, jolla voi vetää lähes 5000 kiloa. Noin 1600 eurolla saa parikymmentä kiloa painavamman hydraulivinssin, mikä sopii jo yli 8000 kilon painoisille kuormille.