Miksi autonpesu on tärkeää?

Autonpesula

Taasko naapuri kuuraa autoaan? Ihmetteletkö autopesulan edessä luikertelevaa autojonoa, missä kuskit odottavat kärsivällisinä vuoroaan? Miksi autonpesua pidetään niin tärkeänä asiana, kulkeehan auto eteenpäin vähän likaisenakin? Autonpesu on itse asiassa paljon luultua tärkeämpää, ja me suomalaiset pesemme volvojamme ja ooppeleitamme aivan liian harvoin. Vaikka säännöllisessä käytössä oleva auto pitäisi pestä pari kertaa kuussa, pesee suomalaisautoilija kulkupelinsä keskimäärin vain kolmannesvuosittain. Kuraisilla kevät- ja syyskeleillä auto olisi syytä pestä kerran viikossa, jotta lika ei pinttyisi ja pilaisi maalipintaa. Autoa ei ole pakko pestä käsin, mikä olisi varsinkin talviaikana aivan liian hankalaa. Löydät kauttamme lähelläsi olevat autopesulat helposti!

Auton pesu pitää maalipinnan kunnossa

Autoa suojaava maalipinta menee pilalle, jos autoa ei säännöllisesti pestä. Pinttynyt lika vaurioittaa maalipintaa, ja auto alkaa ”kukkia” eli ruostua. Toinen tapa pilata auton maalipinta on pestä auto väärällä tavalla, esimerkiksi siten, että pesusienessä on maalipintaa rikkovaa hiekkaa. Auton pesussa pitääkin ottaa huomioon monia asioita, jotta ei tulisi menneeksi ojasta allikkoon. Varmin, helpoin ja maalipinnalle ystävällisin tapa saada puhdas auto on kurvata lähimmän autopesulan pihaan. Osa autopesuloista on auki joka päivä ja kaikkina vuorokaudenaikoina, joten auton saa pesetettyä vaikka jouluyönä, jos pukin punainen auto on kuraantunut sorateillä. Autopesulassa kone hoitaa kaiken työn, ja kuski voi ottaa rennosti. Tuolloin voi ihan luvan kanssa kaivaa esille älypuhelimen, eväät tai vaikkapa iltapäivälehden.

Auton voi pestä myös itse, jos osaat toimia vaurioittamatta maalipintaa. Auton pesun pitää tapahtua paikassa, mistä likavedet johdetaan hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta jätevesiviemäriin. Ensin suoritetaan esipesu, mikä poistaa hiekan ja muun irtolian auton pinnasta. Varsinaisessa pesussa paras vaihtoehto on lampaankarvainen pesukinnas, jota huljutetaan kahdessa ämpärissä. Toisessa kinnas puhdistetaan hiekasta ja liasta, ennen kuin se upotetaan (auto)shampooveteen. Lopuksi auto huuhdellaan ja kuivataan, jotta pintaan ei jää pisaroista jälkiä, ja jotta auringonvalo ei aiheuta maalipintaan lakkavaurioita – näin voi käydä silloin, jos pisara alkaa toimia linssinä. 

Puhdas auto antaa sinusta hyvän ensivaikutelman, joten auto kannattaa pestä ennen ensitreffejä, tai matkalla tapaamaan tulevia appivanhempia ensimmäistä kertaa. Yrittäjien kannattaa pitää autonsa aina mahdollisimman puhtaina, varsinkin, jos firman nimi lukee auton kyljessä. Likainen auto ei ole hyvää mainosta firmalle – siisti ja kiiltävä auto sitä vastoin antaa firmasta hyvän ha asiallisen kuvan.

Auto pestävä myös talvella – muttei omalla pihalla

Kannattaa muistaa autonpesu myös talvella, sillä liukkauden estämiseen käytetty maantiesuola on haitallinen auton maalipinnalle. Myös talvella kannattaa pitää kiinni siitä, että pesee tai pesettää autonsa kaksi kertaa kuussa. Automaattipesula on erinomaisen hyvä vaihtoehto talvisiin autonpesuihin. Auton pesu onnistuu vaikka kauppareissun tai auton tankkaamisen yhteydessä, sillä autopesulat on sijoitettu sinne, missä ihmiset muutenkin liikkuvat. Näpit eivät jäädy, eikä sinun tarvitse värjötellä pakkasessa – ajat vain sisään autopesulaan, otat pari minuuttia rennosti, ja ajat kuivatun (ehkä myös vahatun) auton ulos pesulasta. Ainoa homma, mikä jää tehtäväksesi, on silikonisuihkeen suihkautus oven tiivisteisiin. Tällä tempulla ovet eivät jäädy kiinni. 

Omassa pihassa autoa ei kannata pestä, oli sitten talvi tai kesä. Koska auton pesusta aiheutuu kemikaaleja sisältävää jätevettä, autoja ei ympäristönsuojelumääräyksien mukaan saa pestä omalla pihalla kuin vain satunnaisesti. Liuottimet on unohdettava, jos mielii pestä auton pihallaan. Julkisilla paikoilla ja esimerkiksi katu- tai tieosuuksilla autojen peseminen on kokonaan kielletty.

Vastuullisimmin ja ympäristöystävällisimmin auton pesu onnistuu autopesulassa. Aikaakin kuluu huomattavasti vähemmän, eikä pesu maksa kuin yhden lounaan verran. Autopesuloissa on aina hiekan- ja öljynerotuskaivot, eli viemäriverkkoon johdetaan vain puhdistettu vesi. Se vesi, mikä kertyy öljynerottimeen, toimitetaan asianmukaisesti ongelmajätelaitokseen. Näin viemäriverkkoon ei pääse ympäristölle haitallisia aineita, joita auton pesussa (ja varsinkin pinttyneen lian poistamisessa) tavataan käyttää. 

Ympäristösyistä kannattaa välttää liuottimia sisältäviä pesuaineita. Liuottimia tarvitaankin vain erittäin likaisen auton pesemiseen. Kaksi kertaa kuussa pesty auto ei ehkä koskaan tule niin likaiseksi, että liuotinpesu olisi tarpeen. Jos autossa on vain vähän kuraa, voit valita autopesulassa pelkän kevytpesun, ja jättää paljon kalliimmat sekä ympäristöä enemmän kuormittavat tehopesut väliin.

Etsi vakuudetonta autolainaa helposti netistä